Om Troll Bille

Opvækst og privatliv

Troll Bille blev født den 19. august 1921 i Tandrup Skole, hvor hendes far, Anton Bille var skolelærer. Hun var den midterste af tre børn. Hendes mor var Marie Bille. Tandrup er en lille by, i det tidligere Aalborg Amt, Strandby Sogn, tæt ved Farsø.

Hun blev døbt Agnes Rasmussen Bille. Hun brød sig aldrig om navnet Agnes. Da hun som meget ung gik på tegneskole fik hun kælenavnet Troll, som hun tog til sig og hvis hun havde kunnet skifte fornavnet ud med Troll, så havde hun gjort det. Rasmussen har hun aldrig brugt.

Da hun var et par år, flyttede familien til Slagslunde på Sjælland, hvor hendes far blev ansat som lærer i Slagslunde Rytterskole. Som landsbyskolerne var den gang, var han ene-lærer for syv klassetrin i én skolestue. Da han gik på pension i begyndelsen af 1950’erne, hvor landsbyskolerne afløstes af forskole, mellemskole osv. købte han Rytterskolen, og boede der til sin død i 1987.

Slagslunde Rytterskole, hvor Troll Bille voksede op. Foto Bent Stiesdal ca. 1980, Stenløse Lokalarkiv
Slagslunde Rytterskole, hvor Troll Bille voksede op. Foto Bent Stiesdal ca. 1980, Stenløse Lokalarkiv

“Kunstner, det er ikke noget man kan vælge at blive. Det er et kald.” – Troll Bille

troll-bille-ultiomo-30erne

Fra indremissionsk lærerdatter til tegneskoleelev i storbyen

Efter syv års skole blev Troll sendt ud at tjene, som man gjorde dengang. Men det var ikke nogen succes, og hvordan hun fik overtalt forældrene til, at hun kunne starte på Tegneskole i København, vides ikke.

Det må have været kontroversielt, at lærer Billes datter cyklede til Stenløse for at tage toget til København for at gå på tegneskole. Familien var indremissionsk.

Efter at have gået på mindst to tegneskoler ”lagde hun op til Kunstakademiet”, som man sagde dengang. Senest hos Clemmensen, en privat tegneskole. Hun kom ind, og det var en fantastisk tid for hende. Hvad hun levede af, ved vi ikke. Aksel Jørgensen og Kræsten Iversen var hendes to professorer.

Kærligheden blomstrer

Troll gik på Kunstakademiet under 2. verdenskrig. Her mødte hun Torben Riisager, som studerede til arkitekt på Arkitektskolen. De blev begge færdige med deres uddannelser, da 2. verdenskrig klingede af, og giftede sig den 2. april 1947. Hun fik dermed efternavnet Riisager. Det beholdt hun frem til 1960’erne, hvor hun begyndte at bruge Bille som mellemnavn. Efterhånden slettede hun Riisager og blev til Troll Bille.

De blev formentlig gift, fordi Torben havde fået et års ansættelse på en arkitekttegnestue i Cannes i Sydfrankrig sammen med en studiekammerat, Ole Jung. Troll fulgte med, og hun brugte tiden på at male og sørgede for husholdningen.

Torben Riisager, medio/ultimo 1940erne. I islænder og med piben
Torben Riisager, medio/ultimo 1940erne. I islænder og med piben
Foto: Kit Weiss
Foto: Kit Weiss

Livet i København og Ganløse

Hjemme igen fik de Nana i 1949 og Rikke i 1953, hvor de flyttede til Kjeld Langes Gade 12, København K i en bedre og større lejlighed. Her malede Troll i køkkenet, mens Torben i 1960 etablerede egen tegnestue – i samme lejlighed.

I 1960 købte de også et lille bondehus uden for Ganløse. Her var hverken strøm eller indlagt vand. De satte det så godt i stand, at familien boede der fra pinse indtil pumpen frøs hen i november måned. Her var der en stor grund med marker omkring og skoven tæt på. Der blev først lagt strøm og vand ind i huset efter Torbens død i 1987.

Troll malede i køkkenet i lejligheden i København samt i huset i Ganløse. Havde udstillinger gennem alle årene. Både hun og Torben deltog i konkurrencer om f.eks. et nyt frimærke.

Hun eksperimenterede med at hugge i gasbeton, mest buster. I midten og i slutningen af 1960’erne begyndte hun at lave billedtæpper. De er store, måler omkring 1 x 2 meter. Hun syede i hånden. Efterhånden malede hun også stoffet, som hun derpå klippede ud og syede på, mange gange lag på lag. Og efterhånden malede hun tilmed oven på det applikerede.

I de senere år koncentrerede hun sig igen om maleriet. Hun begyndte med akrylfarver og fortsatte med disse til sin død. Gennem alle årene tegnede hun. Hun havde altid en tegneblok med, når hun var på besøg, i teatret, på ferie eller hvor som helst.

Lejligheden i København

Da Troll Bille var blevet enke i 1987, fik hun arbejde med at undervise under FOF i København og tjente sine egne penge. Troll var meget glad for at undervise. Ud over at tjene gode penge, gav kontakten med eleverne hende stor glæde og energi. Hun underviste under FOF indtil to måneder før hun døde og hun havde privatelever i sit hjem så sent som fem dage før sin død.

Hun fik hermed muligheden for at skabe de rammer, som hun drømte om. Hun gik i gang med at indrette lejligheden, en gammel lejlighed, som var meget mørk og karakteriseret af en lang gang. Hun fik revet væggene ned til gangen og væggen mellem køkken og spisestue, som blev til et stort rum, hvor hun malede døre og karme i en stærk blå farve, køleskabet fik en kat på lågen og hun købte nye møbler, et zebraskind hang over slagbænken, som hun også havde malet på. Der blev malet træer på væggene, et ovalt spejl blev til et øje i en fugl. Lejligheden ændrede karakter og nu indrettede hun sig med egne malerier, farverige tekstiler, vægtæpper mv. Hun malede vinduerne på toilet og badeværelse i stedet for gardiner/matteret glas.

Da lejligheden var en lejelejlighed, skulle den afleveres hvidmalet tre måneder efter hendes død. Derfor besluttede vi, Nana og Rikke, at få fotograferet den, for at dokumentere, hvor personligt hun havde indrettet sig.

Troll døde den 2. marts 1998 på Sundby Hospital efter få dages indlæggelse. Hun havde haft kræft i tarmene gennem 5 år. Hun vidste at hun skulle dø, men levede meget længere end lægerne havde troet. Fordi hun VILLE – der var så meget liv i hende.

Køkkenet efter ombygningen.
Køkkenet efter ombygningen.
Soveværelset - bemærk vægmaleriet omkring spejlet, et træ med fugle.  Fuglenes øjne er alle lavet af små runde spejl.
Soveværelset - bemærk vægmaleriet omkring spejlet, et træ med fugle. Fuglenes øjne er alle lavet af små runde spejl.